Pohjois-Karjalan Kylät ry
Joensuu
+358 44 2940 800
pkkylat(at)kylat.fi

Kirjaudu

Potoska-Korkeakangas-Kantosyrjä (Kyläpari)

Kyläesittely

Potoskavaaran, Korkeakankaan ja Kantosyrjän kylät sijaitsevat pohjoiskarjalaisessa Kiteen kaupungissa, aivan Venäjän rajan tuntumassa. Kylät yhdistyivät vuonna 2000, ja muodostavat toiminnaltaan vireän kyläyhdistyksen Kyläpari ry:n. Yhteistyö virisi Korkeakankaan ja Potoskavaaran koulujen vapaaehtoisesta yhdistämisestä 1990-luvun puolivälissä. Kyläläisten aktivoitumisen ja koulujen yhdistymisen kautta kylät yhdistivät voimansa. Maisemia on siistitty talkoilla ja harrastusmahdollisuudet ovat lisääntyneet huomattavasti. Kylillä asuu noin 400 asukasta, talouksia 155 ja loma-asuntoja sata. Suurin osa työikäisistä käy töissä kylien ulkopuolella. Maa- ja metsätalous ovat edelleen merkittäviä tulonlähteitä. Lisäksi kylillä toimii toistakymmentä pienyritystä. Potoskavaarassa sijaitsee vanha Heinäjärven myllyalue, jossa toimii nykyisin Kyläparin Myllyteatteri. Alueella järjestetään kesäisin teatteritoimintaa, ja käytössä on katettu katsomo n. 350 henkilölle.

Kunta:

Kitee

Asukasluku:

n. 400

Yhteystiedot

Kylän yhteystiedot

Kyläpari ry

Esko Juvonen

puheenjohtaja

Korkeakankaantie 110A, 82500 Kitee

050 537 8124

Kylän sähköpostiyhteys

Esko Juvonen

puheenjohtaja

kylaparikiteery@gmail.com

Kylä verkossa

Kylän verkkosivut

Kylän Facebook-sivut

Kylän yhdistykset

Rantapirtti

Vietä arkea ja juhlaa puhtaan veden äärellä. Kyläpari ry tarjoaa vuokrattavaksi komean hirsinen seurantalon sekä jykevän hirsisaunan. Rakennukset sijaitsevat Potoskavaarassa, Ison Heinäjärven länsipäässä. Rantapirtti – entinen Potoskavaaran maamiesseuran talo – on nykyään Kyläpari ry:n hallinnassa. Pirttiin mahtuu pöytäpaikoille noin sata henkeä. Salin ja näyttämön lisäksi rakennuksessa on iso keittiö, takkahuone ja sisävessat.

Lisätietoja kylätalosta

Kylätalon tilat ja varusteet

Ympärivuotisessa käytössä

Kyllä

Henkilömäärä

n. 100

Pinta-ala

183

Rakennusvuosi

1950

Muut varusteet

Lämmitys, Sähkö, Sali, Keittiö, Kokoustilat, WC,

Vuokrattavissa

Kyllä

Yhteystiedot

Omistaja

Kyläpari ry

Sijainti

Kantosyrjäntie 5, 82500 Kitee

Varaukset ja lisätiedot

Kirsi Väistö ,

kylätalovastaava

040 5880712

Kyläturvallisuus

Kylän turvatietojen kuvaus

Potoskavaaran, Korkeakankaan ja Kantosyrjän kylät sijaitseva Kiteen itäosassa. Alueet kuuluvatkin Kiteen itäiseen kylien pelastusryhmään, yhdessä Kiteenlahden, Loukunvaaran ja Säyneenkylän kanssa. Ryhmä on käynyt pelastusryhmille suunnatun peruskurssin. Kyläpari ry on myös laatinut kyläturvallisuussuunnitelman. Kylillä on monenlaista osaamista esimerkiksi terveydenhoitoalalta, koneurakoinnista, maa- ja metsätaloudesta. Myös monenlaista kalustoa kyliltä löytyy; useita traktoreita, veneitä, kaivuri, pyörökuormaaja, monitoimikone. Moottorisaha kuuluu useammankin talouden varustukseen. Aktiivinen tiedottaminen on yksi tärkeä arjen turvan tuoja. Kyläyhdistys tiedottaakin omien verkkosivujen lisäksi alueen asukkaille postin mukana jaettavalla Kyläpari-tiedotteella 1-2 kertaa vuoteen.

Kylän turvallisuustoimijoita

Kylän turvallisuusvastaava

Pertti Purmonen

turvallisuus yhdyshenkilö

0503375751

pertti.purmonen@gmail.com

Kylän pelastusryhmä

Kiteen itäinen

Pertti Purmonen

050 3375751

pertti.purmonen@gmail.com

Pelastusryhmän kylät

Kiteenlahti, Potoska-Korkeakangas-Kantosyrjä (Kyläpari), Loukunvaara, Säyneenkylän alueen kyläyhdistys ry (Säynejärvi, Satulavaara, Lahdenkylä)

Kyläturvallisuussuunnitelma

Kyläturvaohjeita

Tietoa kyläturvallisuudesta

Lue lisää

112

Hätäkeskuksen ohjeita

Lue lisää
Päivitetty: 23.09.2019