Pohjois-Karjalan Kylät ry
Joensuu
+358 44 2940 800
pkkylat(at)kylat.fi

Kirjaudu

Kunnat

Ilomantsi 

Ilomantsi on karjalainen rajakunta, jota luonnehtivat laajat asumattomat salot ja toisaalta komeissa maisemissa lepäävät vaarakylät. Kunnassa toimii 18 kylätoimikuntaa, joiden tavoitteena on hoitaa aktiivisesti asukkaiden hyvinvointiin ja palveluihin liittyviä asioita.

 

 

Joensuu

Joensuu on Pohjois-Karjalan maakuntakeskus ja alueen ylivoimaisesti suurin kaupunki. Joensuussa yhdistyvät kuntaliitosten myötä kantakaupungin tiiviisti asutettu alue, sitä ympäröivä pendelöintivyöhyke sekä harvemmin asuttu maaseutu kylineen ja vanhoine kuntakeskuksineen.

 

 

Juuka

Juuka on Pielisen länsirannalla sijaitseva kunta, joka tunnetaan erityisesti vuolukivestään. Juuan maisemaa hallitsevat korkeat vaaraselänteet sekä suurjärvi Pielinen. Kirkonkylän ohessa merkittävimmät kylät Juuassa ova Ahmovaara ja Nunnanlahti.

 

 

 

Kitee

Kitee on Pohjois-Karjalan maakunnan eteläpäässä sijaitseva pieni kaupunki. Keskustaajaman lisäksi siihen kuuluu entisen Kesälahden kunnan taajama, Puhoksen teollisuusalue sekä useita maaseutumaisia kyliä. Kitee on tunnettu paitsi pontikastaan myös pesäpallosta.

 

 

Kontiolahti

Kontiolahden kunta on maakunnan toiseksi väkirikkain pitäjä. Kunta on yhdistelmä maaseutumaista kylämaisemaa ja tiiviimmin rakennettuja taajamia. Monet kunnan vajaasta paristakymmenestä kylästä ovat vireitä ja aktiivisia asukastoiminnassaan.

 

 
Lieksa on vanha pohjoiskarjalainen rajakaupunki. Alueeltaan laajaan kaupunkiin kuuluu keskustan lisäksi runsaasti kyliä, joiden aktiivisuus ja ominaispiirteet luovat seudulle moninaista ilmettä.

 

 
Liperi on Joensuun kupeessa Pohjois-Karjalassa sijaitseva kunta, jonka taustaan kuuluu vahva maanviljelysperinne. Leipäpitäjässä on kolme taajamaa ja liuta pienempiä kyliä. Kylä- ja asukasyhdistyksiä toimii eri puolilla pitäjää.

 

 
Nurmes on Pielisen pohjoispäässä sijaitseva pikkukaupunki. Pinta-alaltaan laajaan kaupunkiin kuuluu keskustaajaman lisäksi useita maaseutukyliä. Nurmeksen maisemaa leimaa Pielisen lisäksi laajat vaaraisat metsäseudut, joiden lomaan kylät ovat muodostuneet.

 

 

Outokumpu

Outokumpu on pieni kaupunki Pohjois-Karjalan länsiosassa. Outokummun historiaa luonnehtii vahva 1900-luvun kaivosperinne, jota kaupungissa yhä vaalitaan. Teollisen perinteen ohessa maaseutukylät ovat osa outokumpulaisuutta.

 

 

Polvijärvi

Polvijärvi on keskikokoinen maaseutupitäjä Pohjois-Karjalan länsiosassa Höytiäisen rantamilla. Polvijärven kylistä monet ovat aktiivisia ja toimivat asukkaiden elinoloja parantaakseen.

 

 

Rääkkylä

Rääkkylä on Keski-Karjalassa sijaitseva pienehkö kunta, jonka piirteisiin kuuluu elävä maaseutu sekä runsaat vesistöalueet. Kunnassa toimii aktiivisena seitsemän kyläyhdistystä, jotka luovat virayttä ja elinvoimaa kuntaan.

 

 

Tohmajärvi

Tohmajärvi on pohjoiskarjalainen rajapitäjä, jossa sijaitsee Niiralan vilkas rajanylityspaikka. Rajan yli tapahtuva kanssakäyminen näkyy myös väestössä - kunnan väestöstä venäjänkielisten osuus on maamme suurin. Tohmajärven kylien elinvoimaa pitävät yllä monenlaiset yhdistykset ja seurat.

 

 
Valtimo on Pohjois-Karjalan luoteiskulmassa sijaitseva sympaattinen ja toimelias pieni kunta. Maaseutupitäjässä kylätoiminnan aktiivisuus on tärkeä voima asukkaiden hyvinvoinnille.