Pohjois-Karjalan Kylät ry
Joensuu
+358 44 2940 800
pkkylat(at)kylat.fi

Kirjaudu

Kylät Pohjois-Karjalassa

Herajärvi

Herajärvi on Kontiolahden kunnan pohjoisin kylä. Se sijaitsee Kolin kansallispuiston tuntumassa olevan pitkän, kauniin ja kirkasvetisen Herajärven rannalla. Herajärveä ympäröivien vaarojen jylhyys, ainutlaatuinen luonto ja rantaviivan rikkonaisuus luovat järvelle ne piirteet joista se on aina tunnettu. Rannoilla on eletty jo muinaisista ajoista alkaen, ja se tarjoaa edelleen sen rantoja asuttaville ihmisille työtä, virkistystä ja luonnonrauhaa.

>> Lue lisää

Jakokoski

Jakokosken kylä sijaitsee Pohjois-Karjalassa 20 kilometrin päässä Joensuusta, Kontiolahden kunnassa. Jakokoski on aito kehittyvä maaseutukylä, jossa on hyvät palvelut ja lukuisat harrastusmahdollisuudet.

>> Lue lisää

Kontioniemi

Kontioniemen kasvava kylä Jaamankankaan kyljessä rajoittuu Valtatie kuuteen, Kontiolahden kirkonkylään ja Höytiäiseen. Kontioniemellä sijaitsee Kontiolahden Ampumahiihtostadion, jolla on Kansainvälisen Ampumahiihtoliiton A-luokitus. Heti syksyn saavuttua stadionilla on käytössä tykkilumetettu ensilumen latu. Liikuntamahdollisuuksia tarjoaa myös Karelia Golf ry:n täysmittainen golfkenttä, jolta on näkymä Höytiäiselle. Kylällä toimi Pohjois-Karjalan Prikaatin Kontiorannan varuskunta vuoteen 2013 a...

>> Lue lisää

Kulhon-seutu

Kulhon kyläseutu sijaitsee Pohjois-Karjalassa, Kontiolahden kunnassa lähellä Joensuun kaupungin rajaa. Asukkaita kylässä on noin 800. Vuonna 2003 kylässä oli asukkaita 761.  Kulhossa on alakoulu, kauppa, urheilukenttä, päiväkoti ja hevostiloja. Urheiluseura Kulhon Kunto tunnetaan pesäpalloperinteistään. Kulho on Pielisjoen rannan kyliä, mutta suuri osa kylästä sijaitsee kaukana rannasta. Kulhossa on useita lampia, joiden rannalla on asutusta. Kulhossa on myös uimaranta (Aittolammen rannall...

>> Lue lisää

Kunnasniemi

Kunnasniemi sijaitsee Suomen suurimpiin sisäjärviin kuuluvan Höytiäisen länsirannalla. Kylällä on paljon rantaviivaa. Kylämaisemaan kuuluukin lukuisat kesämökit. Kesäasukkaat tuplaavat kylän väkimäärän. Mökkeilyllä on pitkät perinteet, sillä ensimmäiset kesämökit nousivat kylälle jo 60-luvulla. Kylänhenki koetaan hyväksi ja uudet asukkaat toivottetaan aina kyläseuran toimesta tervetulleeksi.

>> Lue lisää

Lehmo

Lehmo on Kontiolahden taajama. Se sijaitsee Kontiolahden ja Joensuun rajalla. Suurin osa asukkaista käy työssä, ostoksilla ja vapaa-ajanvietossa Joensuussa. Keskusta sijaitsee Kajaanintien eli valtatie 6:n ja Vanhan Nurmeksentien välissä. Taajama rajoittuu Kajaanintiehen ja Pielisjokeen.

>> Lue lisää

Mönni

Mönnin kylä sijaitsee Pohjois-Karjalassa Kontiolahden itäosassa. Kylä on osa vaarakylien maisemakokonaisuutta. Mönnin asutus sijoittuu osittain nauhamaisesti kylätien varrelle, osa asutuksesta sijaitsee kumpuilevien tilusteiden päässä peltoalueiden kehystäminä. Maisematie nousee vaaralta toiselle.

>> Lue lisää

Onttola

Onttola on Kontiolahden kyliä ja sijaitsee aivan Joensuun rajalla Höytiäisen eteläpuolella. Kontiolahden kuntakeskukseen on matkaa noin 25 kilometriä, Joensuuhun 7 kilometriä. Höytiäisen kanava virtaa Onttolan läpi.

>> Lue lisää

Paihola

Paihola - ei hullumpi kylä Paiholan kylä sijaitsee luonnon kauniilla paikalla Pielisjoen varrella Kontiolahden kunnassa. Pielisjoki liittyy läheisesti kyläläisten elämään. Se antaa mahdollisuuden veneilyyn, retkeilyyn ja kalastukseen.

>> Lue lisää

Puntarikoski

Puntarikoski on vireä Kontiolahden kylä, joka sijaitsee Joensuun vieressä Höytiäisen eteläosan ja Höytiäisen kanavan ranta-alueella. Kylästä on tullut moderni maaseutulähiö. Maaseutumainen tunnelma on kuitenkin säilynyt, mikä osaltaan selittänee kylän suosion asuinalueena.

>> Lue lisää

Pyytivaara

Pyytivaara on viehättävä kylä Kontiolahden kirkonkylän tuntumassa, Kajaanintien itäpuolella. Naapurikylinä pohjoisessa Romo, idässä Jakokoski seka etelässä Uilo. Kylällä on noin 300 asukasta. - Vireä vaara lampien välissä

>> Lue lisää

Rantakylä-Romppala

Romppala ja Rantakylä löytyvät Kontiolahden kunnan pohjoisosasta Höytiäisen rannalta. Kylän halki kulkee Joensuu-Juuka-maantie. Kylätoiminnan keskipisteenä toimii Romppalan monitoimitalo.

>> Lue lisää

Selkie

Kansallismaisemastaan tunnettu Selkie on vireä ja elinvoimainen kulttuurinen vaarakylä. Kylä kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Se sijaitsee Kontiolahden kunnan kaakkoisosassa.

>> Lue lisää

Varparanta

Varparanta on n. 500 asukkaan kylä 10 kilometrin päässä Kontiolahden kirkonkylältä. Kaunis Varparanta sijaitsee Höytiäisen itäpuolella ja on kehittyvä ja kasvava kylä. Kylälle on saatu uusia taloja ja asukkaita viime vuosina.

>> Lue lisää

Venejoki

>> Lue lisää