Pohjois-Karjalan Kylät ry
Joensuu
+358 44 2940 800
pkkylat(at)kylat.fi

Kirjaudu

Kylät Pohjois-Karjalassa

Kalliojärvi

Kalliojärven kylässä pääelinkeino on perinteisesti ollut maatalous, mutta nykyisin maitotilojen ja muiden karjatilojen määrä on suunnilleen yhden käden sormin laskettavissa. Niiden koko on tosin viime vuosikymmeninä kasvanut merkittävästi. Väestön keski-ikä on kasvanut ja suuri osa kyläläisistä on jo eläkeläisiä. Nuoria perheitäkin kylästä onneksi vielä löytyy. Kaupat, harrastusmahdollisuudet, muut aktiviteetit ja useiden työpaikat ovat Valtimon kirkolla tai Nurmeksessa.

>> Lue lisää

Karhunpää

Karhunpään kylä sijaitsee Valtimon eteläreunalla. Matkaa Valtimon keskustaan on noin 10 kilometriä. Karhunpäässä toimii metsästysseura Karhunpään Karhuveikot, Karhunpään Martat ja Kyläyhdistys. Kylässä on Karhunpään Kylätalo, jonka omistaa Karhuveikot. Kylätaloa vuokrataan myös yksityiseen käyttöön ja talo on ympärivuotisessa käytössä. Lisäksi kylässä on uimaranta, jonka yhteydessä on nuotiopaikka sekä Kylätalon pihassa on kota ja joenrannassa laavu.

>> Lue lisää

Koppelo

Koppelon kylä sijaitsee Nurmeksess, jossa sijaitsee myös samaa nimeä kantava koppelojärvi. Kylän nimi tulee naarasmetsosta, koppelosta. Kylän riistaisten metsien kerrotaankin houkutelleen paikalle aikanaan asukkaita.

>> Lue lisää

Pajukoski

>> Lue lisää

Puukari

Kaunis maaseutukylä 6-tien molemmin puolin. Kylämaisemassa paljon vesistöä, järviä, jokia ja lampia. Kylästä löytyy majatalo Puukarin Pysäkki, jonka ympäristössä on mm. Puukarin valaistu latu. Elinkeinoltaan kylä on maa-ja metsätalouskylä, karjatiloja ja peltoviljelyä.

>> Lue lisää

Rasimäki

Rasimäen kylä sijaitseen Valtimon luoteisosassa. Se on raivattu asumattomaan korpeen siirtokarjalaisten asuintiloiksi sodan jälkeen. Suurin osa kylän asukkaista tuli Suojärveltä. Rasimäki onkin yksi edustavimmista ja suurimmista esimerkeistä karjalaisten siirtolaisten raivaamista ja rakentamista asutuskylistä. Kylälle on muuttanut uusia asukkaita, ja kylä on houkutteleva sekä turvallinen asuinympäristö. Rasimäki kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin. Kulttuurimaiseman stat...

>> Lue lisää

Rumo

Rumo on ollut kautta aikain tärkeiden pohjoiseen suuntautuvien kulkureittien varrella. Kylä sijaitsee laajojen asumattomien valtionmaiden tuntumassa. Rumo tarkoittaa kumollaan olevaa venettä, jonka voi löytää myös kylän vaakunasta.

>> Lue lisää

Sivakka

Sivakan kylä sijaitsee n. 20 km Valtimon keskustasta Kuhmoon päin. Matkaa kylältä Kuhmoon kertyy n. 50 km. Sivakka rajoittuu Itä-Suomen läänin rajalle. Via Karelia kulkee kylän halki. Sivakassa on kaksi kyläkeskittymää: Sivakka ja Peri-Sivakka. Asukkaita on vajaat parikymmentä henkeä 11 ympärivuotisesti asutussa taloudessa. Entisiä kyläläisiä on muuttanut takaisin viettämään eläkepäiviään. Loma-aikoina väkiluku kaksinkertaistuu. Sivakka on tullut kuuluisaksi Itä-Suomen Yliopiston tutkimuskylän...

>> Lue lisää

Valtimo kk (Haapakylä)

Valtimon kunnan kirkonkylä, tunnettu myös nimellä Haapakylä, on Valtimon vanhin kylä. Haapakylä on kokonaisuudessaan valtakunnallinen kulttuuriperintökohde. Valtimon taajaman kylätoimikunta järjestää koulutustilaisuuksia, kuten sienikursseja sekä liikuntatempauksia kuten hiihto- ja kesäliikuntakampanjoita.

>> Lue lisää

Verkkojoki

Verkkojoki sijaitsee Valtimon kunnan pohjoisosassa. Nykyään kylässä asuu noin 50 vakituista asukasta, osa alkuperäisväestöä, osa muualta muuttaneita. Elanto lähtee perinteisestä maa- ja metsätaloudesta, eri aloilla yrittämisestä ja palkkatyössä käynnistä, eläkeläisiä unohtamatta. Kylällä on kaksi rivitaloa, joista kaikille asuntoa tarvitseville löytyy siistejä vuokra-asuntoja. Käymisen arvoinen paikka kylällä on v. 1907 rakennettu Tavikosken hierinkivimylly, jossa vanhan hirsimyllyn miljöössä vo...

>> Lue lisää

Ylä-Valtimon kylä

Ylä-Valtimon kylä sijaitsee Valtimolla, Kallio-, Valtimo- ja Ylä-Valtimojärven rannoilla vaarojen ympäröimänä. Alueen halki kulkee Kuhmontie, jolta erkanee pienempiä teitä. Asutus on sijoittunut harvakseltaan teiden varsille. Kylä on elävää maanviljelysaluetta, ja erityisesti karjatalous on voimakasta. Tämä luo kylään oman perinteisen leimansa hoidettujen laidunalueiden ulottuessa rantaan asti. Kylän maisemallisina nähtävyyksiä ovat mm. Porttivaaran ja Pertunvaaran näköalapaikat sekä hi...

>> Lue lisää