Kyläturvallisuus ja arjen turva
Kyläturvallisuus ja arjen turva
Kyläturvallisuus on osa kylien hyvinvointia. Kyläturvallisuuden kokemus syntyy arkisessa ympäristössä, mutta kokonaisuutena se on huomattavasti laajempi asia. Kylähyvinvointiin liittyy läheisesti arjen turvan käsite. Arjen turvan voidaan nähdä kattavan turvallisen koti-, asuin- ja työympäristön, turvalliset koulut, liikkumisen turvallisuuden, apua tarjoavat tukiverkostot, toimivat peruspalvelut, nopean avunsaannin poikkeustilanteissa, osallisuuden yhteiskuntaan ja riittävän toimeentulon.
Arjen turva ja kyläturvallisuus ulottuvat paikallisista sosiaalisista verkostoista ja fyysisestä ympäristöstä aina pelastusviranomaisten varautumis- ja turvallisuussuunnitteluun saakka. Näin ollen turvallinen kylä on monen eri toimijan yhteistyön tulos. Kyläturvallisuutta voidaan tukea ja kehittää muun muassa tekemällä kylälle turvallisuussuunnitelma osana kyläsuunnitelmaa, kartoittamalla kylän vaaranpaikat ja toimenpiteitä tarvitsevat kohdat ja harjoittelemalla yhdessä ensiapu- ja alkusammutustaitoja.
Vinkkejä ja linkkejä turvallisempaan ympäristöön ja arkeen löydät alta.
Oppaita kyläturvallisuuteen
Turvallisuus on pieniä tekoja ja yleinen hyvinvointi on koko kylän yhteinen juttu. Ohessa materiaalia paikallisyhteisön turvallisuuden parantamiseen, muun muassa vinkkejä kyläturvallisuussuunnitteluun.
Kyläturvallisuuteen liittyvää materiaalia on koottu myös erilaisten sivustojen alle. Muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK tuottaa turvatietoa ja ylläpitää seuraavia sivustoja:
kyläturvallisuus.fi
varaudu.info
Kyläturvallisuussuunnittelu:
Täytettävä Kyläturvallisuussuunnitelman -pohja
Pelastussuunnitelman runko (SPEK)
Turvallisuuskävely tarkistuslista, pelastussuunnitelman tueksi (SPEK)
Oppaita aiheeseen:
Hyvinvointi, terveys ja arjen turvallisuus koronatilanteessa
Turvalliset ja elinvoimaiset kylä - Opas kyläturvallisuuteen
Apua arjen turvaan
Ohesta löytyy linkkejä ja materiaalia arjen turvaksi sekä koko yhteisöä että joka kotia ajatellen. Linkkilistalta löydät tietoa alkusammutuksesta, kotivarasta ja tilaisuuksien järjestämisestä. Listan linkkejä on koottu mm Pohjois-Karjalan sydänpiirin Kiertävä pysäkki -hankeessa. Varautuminen on viisautta, ei vaaran enne!
Pieni elvytysopas
Joka kodin turvaopas
Pahasti poikki - näin selviät pitkästä sähkökatkoksesta
Täytä ja tulosta tästä ensiapuohje
Joka päivä liikkeessä -Turvallisuutta liikenteessä
Ilmoitus yleisötapahtumasta
Yleisötilaisuuden pelastussuunnitelma