Viikon kylä

Viikon kylä

Syksyllä 2020 Pohjois-Karjalan Kylät ry toteutti Viikon Kylä -kampanjan, jossa nostettiin viikottain esille yksi pohjoiskarjalainen kylä yhdistyksen verkkosivuilla sekä somekanavilla. Kampanjan ideana oli saada kylille näkyvyyttä ja nostetta hyvässä hengessä.

Viikon Kylä -kampanja on toistaiseksi päättynyt. 

Sen aikana kierrettiin 12 kylää, joista kirjoitetut jutut ja sosiaalisiin medioihin jaetut Viikon Kylä -videot löydät tältä sivulta. Kampanjan muihin sisältöihin voit tutustua Instagrammissa ja Facebookissa:

https://www.instagram.com/pohjoiskarjalankylat/
https://www.facebook.com/pkkylat/

Suuret kiitokset kaikille kampanjaan osallistuneille kyläläisille hyvin toimineesta yhteistyöstä ja lämpimästä vieraanvaraisuudesta!

Mattisenlahti

Koulu yhdistää sukupolvet Mattisenlahden kylässä

Mattisenlahdentien varressa kylälle tulijaa tervehtii salaman riepottelemalla oksallaan kelomänty. Kyläläisten kesken sitä kutsutaan rahapuuksi, joka tunnetaan myös kylän tunnusmerkkinä.

YouTube: Viikon Kylä - Mattisenlahti

Viikon Kylä - Mattisenlahti

Revonkylä

Revonkylässä maailmat kohtaavat maitolaiturilla ja ketutkin rokkaavat

Elokuun toisena lauantaina Revonkylän raitilla riittää kulkijoita. Kylän erikoisuutta, tanssilavaa Revonkylän tien varressa, puetaan juhlapukuun. Käynnistymässä on toista kesää peräkkäin ihanimpana ja oudoimpana festivaalina mainostettu Revaska, joka on vuositasolla kyläyhdistyksen näkyvin yhteinen voimanponnistus, hiljentyvän kylän huutomerkki.

YouTube: Viikon Kylä - Revonkylä

Viikon Kylä - Revonkylä

Saarivaara

Saarivaarassa nauretaan ja itketään yhdessä

Saarivaaran 26 asukasta vaalii rajavyöhykkeeseen rajoittuvaa kyläänsä koskettavalla ylpeydellä. Nuorisoseura Sarastuksen varapuheenjohtaja Esko Oikarinen liikuttuu kertoessaan, kuinka kylällä asuvalle teatteritaiteilijalle Elena Orlovalle Saarivaara on ulkomaanmatkojen jälkeen paratiisi.

YouTube: Viikon Kylä - Saarivaara

Viikon Kylä - Saarivaara

Karhunpää-Kalliojärvi

Karhunpää-Kalliojärvi: aitojen ihmisten ja arvokkaiden maisemien kyläpari

Kyläpari Karhunpää-Kalliojärvi on Pohjois-Karjalan Vuoden kylä 2020. Valinnassa painotettiin erityisesti hyvää fiilistä ja tekemisen meininkiä, joka kyläparista välittyy.

YouTube: Vuoden Kylä 2020 - Karhunpää-Kalliojärvi

Viikon Kylä - Karhunpää-Kalliojärvi

Horsmanaho

Koivuniemen kota on kylätoiminnan keskipiste Horsmanahossa

Kun koulutoiminta Polvijärven Horsmanahossa aikoinaan päättyi, jäivät kylän yhdistykset ilman kokoontumispaikkaa. Kyläläiset halusivat puhaltaa yhteen hiileen ja kunnostaa Koivuniemen venevalkaman, jonne rakennettiin myös grillikota kaikkien kyläläisten käyttöön.

YouTube: Viikon Kylä - Horsmanaho

Viikon Kylä - Horsmanaho

Puu-Juuka

Puu-Juuka esittelee arvokasta rakennusperinnettä

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän vanha keskusta, jonka löydät Juuanjoen, valtatie 6:n sekä Juankoskentien muodostamasta kolmiosta. Puu-Juuka on kohteena kulttuurihistoriallisesti arvokas ja sitä pidetään harvinaisena esimerkkinä menneestä kirkonkylien rakennusperinteestä.

YouTube: Viikon Kylä - Puu-Juuka

Viikon Kylä - Puu-Juuka

Puntarikoski

Puntarikoskella juotiin nokipannukahvit myrskyssä ja puhuttiin naapuriavusta

Aila-myrsky ei kyennyt pidättelemään sitkeitä Puntarikosken kyläläisiä pitämästä vuosikokoustaan Häikänniemessä syyskuussa. Tuulessa ja sateessa keskusteltiin kyläturvallisuudesta ja poikkeusolojen vaikutuksesta kyläläisten arkeen.

Youtube: Viikon Kylä - Puntarikoski

Viikon Kylä - Puntarikoski

Niinikumpu

Niinikummun kylässä ei unohdeta juuria – yhdessä istutetaan metsälehmuksia ja jaetaan tarinoita...

Niinikummun kylä sijaitsee noin kahdeksan kilometriä Kiteen taajamasta lounaaseen. Kyläyhdistyksestä kerrotaan, että maastonsa puolesta kylä sijoittuu Vaara-Karjalan ja Järvi-Suomen rajamaille. Kylän korkein paikka Ulriksberg kohoaa yli 100 metriä merenpinnan yläpuolelle. 

YouTube: Viikon Kylä - Niinikumpu

Viikon Kylä - Niinikumpu

Lehtovaara

Lehtovaaran luonnossa ihmisen tehtäväksi jää levähtää

Lehtovaaran kylällä kohtaamme arvokasta työtä seudun retkipoluilla tekevän kyläyhdistyksen ja pääsemme tutustumaan luonnosta nauttimisen mittaviin mahdollisuuksiin. Kyläyhdistyksen hoidossa on kaiken kaikkiaan kymmenkunta erilaista levähdyspaikkaa luonnon ystäviä varten.

YouTube: Viikon Kylä - Lehtovaara

Viikon Kylä - Lehtovaara

Oravisalo-Varpasalo

Rääkkylän saarilla tutun suositusta uskotaan paremmin kuin mainoslausetta...

Rääkkylässä tutustumme pohjoisen Saimaan sisävesisaariin Oravisaloon ja Varpasaloon, jotka tunnetaan järviluonnostaan ja kulttuurielämyksistään. Saarikylillä on yhteinen kyläyhdistys, Saimaan saariston kehittämisyhdistys, jonka tavoitteena on ruohonjuuritason aluekehittämistyö ja tätä kautta alueen elinolojen edistäminen.

YouTube: Viikon Kylä - Oravisalo-Varpasalo

Viikon Kylä - Oravisalo-Varpasalo

Viuruniemi

Vesistörikas Viuruniemi: Porvoossa saatu “historiarokotus” synnytti paluumuuttajassa rakkauden paikallishistoriaa kohtaan

Outokummun Viuruniemessä synnyinkodissaan asuva paluumuuttaja Ulla Kervinen kertoo olleensa historiaorientoitunut lapsesta saakka. Porvoossa vietetyt vuodet lisäsivät ymmärrystä omien juurien ja paikallishistorian tuntemisen merkityksestä.

YouTube: Viikon Kylä - Viuruniemi

Viikon Kylä - Viuruniemi

Värtsilä

Värtsilässä asuva Veijo Mantsinen on toisen polven mehiläishoitaja - puhtaalle luonnontuotteelle riittää kysyntää myös korona-aikana

Veijo Mantsisen isä Kalervo aloitti mehiläistarhauksen Värtsilässä vadelman viljelyn ja lihasikojen hoitamisen ohella vuonna 1983. Mantsinen kertoo olleensa jo nuorena poikana jonkin verran isänsä apuna mehiläispesillä, mutta varsinainen maatalousyrittäjän ura alkoi miehen kohdalla vuosituhannen vaihteessa.

YouTube: Viikon Kylä - Värtsilä

Viikon Kylä - Värtsilä