30.09.2020

Puu-Juuka esittelee arvokasta rakennusperinnettä

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän vanha keskusta, jonka löydät Juuanjoen, valtatie 6:n sekä Juankoskentien muodostamasta kolmiosta. Puu-Juuka on kohteena kulttuurihistoriallisesti arvokas ja sitä pidetään harvinaisena esimerkkinä menneestä kirkonkylien rakennusperinteestä. Alueen vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, mutta Juuanjoen varrella tiedetään olleen kylä jo 1500-luvulla...
Kuva tulossa

 

VIIKON KYLÄ -JUTTU

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän vanha keskusta, jonka löydät Juuanjoen, valtatie 6:n sekä Juankoskentien muodostamasta kolmiosta. Puu-Juuka on kohteena kulttuurihistoriallisesti arvokas ja sitä pidetään harvinaisena esimerkkinä menneestä kirkonkylien rakennusperinteestä. Alueen vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta, mutta Juuanjoen varrella tiedetään olleen kylä jo 1500-luvulla.
 

Työväentalo rakennettiin vuonna 1909 ja sitä laajennettiin 1920-luvun alkupuolella.  1940-luvulla talossa toimi elokuvateatteri ja 1970-luvulla huonekaluliike.  Työväenyhdistys peruskorjasi rakennuksen 1990-luvulla.

 

Haaveiden silta johdattaa Herralankosken puistoon. Myllymuseon viereisessä puistossa kulkee 193 metriä pitkä, 1950-luvulle käytössä ollut uittoränni.

 

Majatalo Juuka on perheyritys, joka tarjoaa ympärivuotista majoitusta idyllisessä ja uniikissa miljöössään. Majatalon yhteydessä oleva varastorakennus toimii nykyisin juhla-, näyttely- ja konserttipaikkana.

 

Puusta pitkälle: Vikilän taidetalot ja Markku Rudanko
 

Vikilän taidetalot saivat heinäkuussa uuden isännän puusepästä ja taiteilijasta, Woodplanet-yrittäjä Markku Rudangosta. Tehdastilat siirtyivät Sastamalasta Tohmajärvelle, jossa Rudanko herätteli eloon vanhan tiilitehtaan. Vikilässä Rudanko piti kesän ajan taidemyyntinäyttelyä, jonka myötä myös paikalliset ihmiset alkoivat tulla tutuksi. ”He ovat ujoja ja uteliaita.”

 

Markku Rudangon ”pikkutalo” on tulevaisuutta, jonka suunnittelussa Rudanko hyödyntää kokemustaan  ainutkertaisten rakenteiden toteuttamisesta. Esimerkiksi monet Linnanmäen laitteiden puuosat  ovat Rudangon yrityksen Woodplanetin valmistamia.

 

Ennen muuttoa Puu-Juukaan kylä oli Rudangolle tuttu vain ohikulkiessa poikkeamisen verran. Vikilän talot kaipaavat aluksi kunnostusta, mutta niitä voisi Rudangon mukaan hyödyntää tulevaisuudessa esimerkiksi matkailukäytössä.

 

Mikä sopisi puutaiteilijalle paremmin kodiksi kuin Puu-Juuka? Markku Rudanko kiinnostui puusepän  ammatista jo 8-vuotiaana.  16-vuotiaana mies rakensi itse sorvin ja työtilana toimi neljäntoista neliön kanala.

 

Se, että kohdalla hiljennetään, ei vielä riitä. Kuinka saada turistit pysähtymään? Sitä kysymystä Rudanko pohtii muiden kylien yrittäjien tavoin. Taiteilijana Rudanko kertoo kulkevansa kuitenkin aina mieluummin hieman vastavirtaan.

 

Markku Rudangon ideat eivät lopu puun ollessa kyseessä. Rudanko tunnetaan puurakentajana mm.  kaarevista muodoistaan ja muista luovista ratkaisuista.

 

”On uskottava itseensä ja uskallettava erottua massasta.”
 

 

Särkänmäellä sijaitseva Taitokartano rakennettiin vuonna 1887 Pitäjäntuvaksi. Kunnantalona rakennus palveli vuoteen 1984 asti, lisäksi talossa ovat toimineet mm. kotiteollisuusneuvonta-asema, 4H-yhdistys ja työvoimatoimisto. Nykyisin kunta vuokraa talosta toimistotiloja paikallisille yrittäjille, jotka tunnetaan erityisesti kädentaidoistaan.

 

Sentraali, puhelinkeskus (kuvassa oikealla), rakennettiin 1800-1900 –lukujen vaihteessa ja ulkorakennus 1940-luvulla. Juuan Kädentaito ry vuokrasi ja kunnosti rakennuksen vuonna 1992.

 

Seuran talon rakennutti vuonna 1926 Juuan porvarillisen edistysseurain talousyhdistys, joka myi talon  Juuan suojeluskunnalle. Kun suojeluskunta vuonna 1944 lakkautettiin, talo siirtyi takaisin entiselle omistajalleen, joka nykyisin tunnetaan Juuan Valistusseurain kannatusyhdistyksenä. Rakennuksessa on toiminut mm. keskikoulu ja elokuvateatteri Seura.
 

Teksti: Jonna Nupponen
Kuvat: Samuli Longi

Katso myös YouTubesta: Viikon Kylä: Puu-Juuka