28.08.2020

Saarivaarassa nauretaan ja itketään yhdessä

Saarivaaran 26 asukasta vaalii rajavyöhykkeeseen rajoittuvaa kyläänsä koskettavalla ylpeydellä. Nuorisoseura Sarastuksen varapuheenjohtaja Esko Oikarinen liikuttuu kertoessaan, kuinka kylällä asuvalle teatteritaiteilijalle Elena Orlovalle Saarivaara on ulkomaanmatkojen jälkeen paratiisi. Elenan ajatukseen kiteytyy kyläläisten mukaan elämä Saarivaarassa.
Kuva tulossa

VIIKON KYLÄ -JUTTU

Saarivaaran 26 asukasta vaalii rajavyöhykkeeseen rajoittuvaa kyläänsä koskettavalla ylpeydellä. Nuorisoseura Sarastuksen varapuheenjohtaja Esko Oikarinen liikuttuu kertoessaan, kuinka kylällä asuvalle teatteritaiteilijalle Elena Orlovalle Saarivaara on ulkomaanmatkojen jälkeen paratiisi. Elenan ajatukseen kiteytyy kyläläisten mukaan elämä Saarivaarassa.


Saarivaaralle myönnettiin Pohjois-Karjalan Vuoden Kylä 2020 –kilpailussa kunniamaininta, jota juhlistettiin Saarivaaran Nuorisoseurantalolla lauantaina 22.8.2020.
 

Saarivaaran Nuorisoseura Sarastuksen varapuheenjohtaja Esko Oikarinen (vas.)  ja puheenjohtaja Teuvo Nissinen

nostivat juhlapäivän kunniaksi Korpiselän viirin salkoon. Saarivaara on entisen Korpiselän kunnan kylä,

jonka itäosa luovutettiin Neuvostoliitolle vuonna 1944.

 

Saarivaarassa on vastassa mukavia ihmisiä, joille kunniamaininta kyläkilpailussa on iso asia. Kahvinkeitossa on Arja Miinalainen, joka on toiminut seuran sihteerinä viimeiset 52 vuotta. Tunnelma vuonna 1920 rakennetun nuorisoseurantalon hirsiseinien suojassa on lämmin. Saarivaarassa kyläläiset nauravat ja itkevät yhdessä.
 

Teatterimaailman ihana melu vaihtuu metsäkirkkoon. Ulkomailla työskentelevä

Elena Orlova tuntee Saarivaaran kodistaan syvää kiitollisuutta.

 

Kaveria ei jätetä

“Saarivaara on omassa kokoluokassaan erittäin aktiivinen ja vireä kylä. Kylätaloksi kunnostetussa nuorisoseurantalossa on runsaasti toimintaa, kuten kansalaisopiston piiri ja kirpputori. Kylässä on hyvä yhteishenki ja asioita tehdään yhdessä, kuten pelataan mölkkyä ja kyläkävellään säännöllisesti. Kylässä myös pidetään huolta naapurista tarjoamalla esimerkiksi asiointiapua. Lisäksi kylällä toimii vapaaehtoinen pelastusryhmä.” Edellämainituilla seikoilla perusteltiin Saarivaaran kunniamainintaa Vuoden kylä –kilpailussa.

 

Nuorisoseura Sarastus ja Laatokan Karjalan Nuorisoseurojen liitto rakensivat Saarivaaran  tasounan

vuonna 1976 ja se pyhitettiin Kristuksen kirkastumisen muistolle. Merkittävin vuosittainen tilaisuus on

elokuun 5.-6. päivä järjestettävä Praasniekka.

 

Talkooyhteistyötä Saarivaarassa tehdään naapurikylän Kaustajärven kanssa. Yhdessä kohdataan mm. jokakeväisissä, kyliä yhdistävän Via Karelia –tien siivoustalkoissa ja rallikilpailujen lipunmyynnissä. Luonteva yhteistyökumppani Saarivaaralle on Pohjois-Karjalan rajavartiosto, joka päivittäisellä rajavalvonnalla tuo kyläläisten mukaan turvallisuuden ja huolenpidon tunteen.

 

Saarivaarassa sijaitsee myös Tuntemattoman sotilaan JR 8:n muistomerkki, jonka nuorisoseura on suunnitellut

ja pystyttänyt. Juhlatilaisuutta vietettiin kylällä elokuussa 2019.

 

”Haluamme olla esimerkkinä syrjäisen kylän hyvän yhteishengen tuottamasta elinvoimasta ja elämän laadusta”, Saarivaaran Vuoden kylä – hakemuksessa sanotaan.

 

Sydämen muotoinen maisema

Kivenheiton päässä nuorisoseurantalosta Päivi Varonen perheineen vaalii kakkoskotiaan. Varonen on tyttönimeltään Muranen; ahkerasta suvusta kiertää Saarivaarassa sanonta ”kuu on Murasten aurinko”. Varosen isä Raimo Muranen syntyi Saarivaarassa ja kylä tuli Varoselle tutuksi siellä vietettyinä lapsuudenkesinä. Kakkoskoti rakennettiin vuonna 2014 isän synnyinkodin paikalle ja siellä käydään ahkerasti ympäri vuoden varsinkin nyt, kun varsinainen koti on Helsingin sijaan siirtynyt Joensuun keskustaan. Kolmevuotias Hermanni on nuorisoseura Sarastuksen nuorin jäsen.
 

 Päivi ja Jukka Varonen rakensivat kakkoskodin Saarivaaraan kuusi vuotta sitten.

Kylän yhteisöllisyys ja ihmisten halu auttaa hämmästyttävät edelleen.

 

Syrjäkylistä puhuttaessa Varonen mieluummin miettisi, mistä ollaankaan kaukana. Paikkariippumattoman työskentelyn yleistyessä elinkeino ei enää määritä asuinpaikkaa. Saarivaara on Varosen silmissä moderni, nykyajassa elävä kylä, jonka yhteisöllisyys jaksaa hämmästyttää ja jota huumori komeasti kannattelee. Jos pohjoiskarjalaisia ylipäätään sanotaan ihmisinä leppoisiksi, Saarivaarassa sen voi kertoa potenssiin – kylässä, jossa luotetaan elämään.

 

Teksti: Jonna Nupponen
Kuvat: Samuli Longi

Katso myös YouTubesta: Viikon Kylä: Saarivaara