18.11.2020

Värtsilässä asuva Veijo Mantsinen on toisen polven mehiläishoitaja - puhtaalle luonnontuotteelle riittää kysyntää myös korona-aikana

Veijo Mantsisen isä Kalervo aloitti mehiläistarhauksen Värtsilässä vadelman viljelyn ja lihasikojen hoitamisen ohella vuonna 1983. Mantsinen kertoo olleensa jo nuorena poikana jonkin verran isänsä apuna mehiläispesillä, mutta varsinainen maatalousyrittäjän ura alkoi miehen kohdalla vuosituhannen vaihteessa. Tuolloin Mantsinen osti vanhemmiltaan siihen aikaan 45 yhdyskuntaa käsittävän mehiläistarhauksen ja vuokrasi tilan pellot viljelykseen...
Kuva tulossa

 

VIIKON KYLÄ -JUTTU

Veijo Mantsisen isä Kalervo aloitti mehiläistarhauksen Värtsilässä vadelman viljelyn ja lihasikojen hoitamisen ohella vuonna 1983. Mantsinen kertoo olleensa jo nuorena poikana jonkin verran isänsä apuna mehiläispesillä, mutta varsinainen maatalousyrittäjän ura alkoi miehen kohdalla vuosituhannen vaihteessa. Tuolloin Mantsinen osti vanhemmiltaan siihen aikaan 45 yhdyskuntaa käsittävän mehiläistarhauksen ja vuokrasi tilan pellot viljelykseen.

 

 

Varsinainen tilakauppa tehtiin vuonna 2012. Luomuun pellot siirtyivät kaupan jälkeen ja mehiläishoito vuonna 2020. Tällä hetkellä Mantsisen hoidossa on kaikkiaan noin 130 yhdyskuntaa mehiläisiä ja hunajaa toimitetaan miehen kertoman mukaan moniin maakunnan kauppoihin, jonka lisäksi myös kotimyyntiä on jonkin verran. Tilan luomupelloilla viljellään apilan siementä, rehukauraa ja mehiläisille laitumia. Tulonlähteisiin lukeutuu lisäksi metsätalous.

 

 

Mehiläistarhaus on Mantsisen mukaan paljolti luonnon kanssa toimimista ja siksi työnä monipuolista. Sään ja vuodenaikojen vaihtelua on seurattava tarkkaan varsinkin keväällä ja alkukesästä osatakseen rytmittää hoitotoimenpiteet oikein. Vaikka työ tarkoittaa toisinaan myös pitkiä päiviä ja on välillä fyysisesti raskasta, on se Mantsisen mielestä ennen kaikkea vaihtelevaa ja antoisaa: jonakin vuonna onnistuu saamaan hyvän sadon ja toisena taas ei. Koronakeväässä hunajan menekki hetkeksi jopa kiihtyi.
 

 

Värtsilässä Mantsiselle erityistä on kylän todella kaunis ja rehevä luonto, joka tarjoaa monenlaista harrastamisen ja yrittämisen mahdollisuutta. Myös mehiläishoitajana toimiminen on vaihtelevan ja puhtaan luonnon ansiosta mielekästä. Tärkeänä Mantsinen kokee myös yhteisöllisyyden - kylässä lähes kaikki tuntevat toisensa. Paikallisten yritysten rooli elämän ja työpaikkojen tuojana on niin ikään merkittävä.

 

Teksti: Jonna Nupponen
Kuvat: Samuli Longi

 

Katso myös YouTubesta: Viikon Kylä: Värtsilä