Karhunpää-Kalliojärvi: aitojen ihmisten ja arvokkaiden maisemien kyläpari
VIIKON KYLÄ -JUTTU
Kyläpari Karhunpää-Kalliojärvi on Pohjois-Karjalan Vuoden kylä 2020. Valinnassa painotettiin erityisesti hyvää fiilistä ja tekemisen meininkiä, joka kyläparista välittyy.
Nallekarhu Karhunpäästä
”Karhunpää, Karhunpää, kylä jossa on elämää! Karhunpää, Karhunpää, en sieltä muuta mä mihinkään…” Karhunpään kylästä on tehnyt laulun kylän oma trubaduuri Kuoppa-Urkki. Taitelijanimen takana on kaivinkoneenkuljettaja Urho Nevalainen, joka esittelee itsensä Karhunpään alkuperäisasukkaana. Artistinimi Kuoppa-Urkki on yhdistelmä omaa etunimeä, ammattia ja asuintilaa Kuoppamäkeä. Menipä Nevalainen kitaransa kanssa minne hyvänsä, Karhunpää-kappaletta toivotaan kuultavaksi aina.
Urho Nevalainen, trubaduuri Kuoppa-Urkki ja kaivinkoneenkuljettaja Karhunpään kylästä.
Nevalainen muutti vanhempiensa kanssa Karhunpäähän kuusivuotiaana isänsä vanhalle kotipaikalle. Aikuisiällä elämä ajatti kahdeksitoista vuodeksi Helsingin hulinaan, mutta veri veti takaisin Karhunpäähän. Kuten Nevalainen laulussaankin kuvailee, hyvästä kylästä ei tee enää mieli pois. Huolta pidetään naapureista ja sukupolvien yli. Myös Nevalaisen äiti asuu Karhunpäässä ja asuminen mahdollistuu paljolti juuri sen ansiosta, että Nevalainen puolisonsa kanssa on apuna päivittäin. Reissuhommissa vietettyjen vuosien jälkeen Kuoppa-Urkkikin pääsee nykyisin omaan sänkyyn nukkumaan iltaisin.
Kylätalo on kehut ansainnut
Kylätalovastaava Jaakko Sirkkiän puheessa kuuluu ylpeys, kun mies kertaa metsästysseuran omistaman ja täysin talkoovoimin kunnostaman kylätalon vaiheita. Sirkkiän sanat saavat ymmärtämään, kuinka tärkeä merkitys kyläelämälle on sillä, että olemassa on toimiva ja yhteinen kokoontumispaikka. ”Kylä lähti eloon, kun kylätalo valmistui.”
Kylätalovastaava Jaakko Sirkkiä toimii metsästysseura Karhunpään Karhuveikkojen varapuheenjohtajana.
Seurasta löytyi valtava määrä erilaista osaamista, kun kylätaloa alettiin kunnostaa.
Sirkkiän käsialaa ovat talon sähkötyöt.
Sirkkiän vaimo tuumasi tuolloin, että nyt kun kylätalo on saatu valmiiksi, on oikea aika ilmoittautua mukaan Vuoden kylä –kilpailuun. Silloinen Kalliojärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Pirinen otti Sirkkiän sanoista kopin ja ryhtyi täyttämään hakupapereita. Vastikään kyläyhdistyksen johdossa tehtiin kapulanvaihto, kun paikkakuntaa vaihtanut Pirinen luovutti ohjakset Maija Hämäläiselle.
Kimpassa ja ilon kautta
Maija Hämäläisen puheenjohtajuus on alkanut juhlatunnelmissa, positiivisessa pyörityksessä ja haastatteluja antaen Vuoden kylä –valinnan johdosta. Omalla panoksellaan Hämäläinen haluaisi vaikuttaa ainakin siihen, että aktiivinen kylätoiminta jatkuisi ja mukaan saataisiin myös uutta verta. Näihin toiveisiin on kylissä hyvät lähtökohdat; Kalliojärvellä ja Karhunpäässä asuu Hämäläisen mukaan iloisia ja tekeviä ihmisiä, jotka saavat toisetkin innostumaan.
Kyläyhdistysten puheenjohtajilla, Karhunpään Ilpo Nevalaisella ja Kalliojärven Maija Hämäläisellä
oli Maakuntapäivän palkintotilaisuudessa syystä hymy herkässä. Nevalaisen toiveena on, että kylät
sulautuisivat ajallaan yhteen. “Tulisi yksi vahvempi kylä ja paperien pyörittely vähenisi.”
Kalliojärven kylän Hämäläinen näkee rauhallisena ja kauniina asuinpaikkana, jossa väki viihtyy vauvasta vaariin. Palveluiden pariin Valtimolle että Nurmekseen ennättää autolla alle puolessa tunnissa. Julkista liikennettä kylällä ei aamun koululinjan lisäksi ole, mutta kimppakyyti ajaa kerran viikossa kuljettaen iäkkäämpiä asukkaita asioilleen. Maanviljelyä alueella on Hämäläisen mukaan edelleen runsaasti ja lehmiäkin vielä muutamalla tilalla. Vuoden kylä –palkinnon pokattuaan Hämäläinen itsekin vaihtoi korkokengät kumisaappaisiin ja kiirehti lypsylle.
Teksti: Jonna Nupponen
Kuvat: Samuli Longi
Katso myös YouTubesta: Vuoden Kylä 2020: Karhunpää - Kalliojärvi