15.10.2020

Niinikummun kylässä ei unohdeta juuria – yhdessä istutetaan metsälehmuksia ja jaetaan tarinoita, joita Google ei kerro

Niinikummun kylä sijaitsee noin kahdeksan kilometriä Kiteen taajamasta lounaaseen. Kyläyhdistyksestä kerrotaan, että maastonsa puolesta kylä sijoittuu Vaara-Karjalan ja Järvi-Suomen rajamaille. Kylän korkein paikka Ulriksberg kohoaa yli 100 metriä merenpinnan yläpuolelle...
Kuva tulossa

 

VIIKON KYLÄ -JUTTU

Niinikummun kylä sijaitsee noin kahdeksan kilometriä Kiteen taajamasta lounaaseen. Kyläyhdistyksestä kerrotaan, että maastonsa puolesta kylä sijoittuu Vaara-Karjalan ja Järvi-Suomen rajamaille. Kylän korkein paikka Ulriksberg kohoaa yli 100 metriä merenpinnan yläpuolelle. Vahvasti osana kylämaisemaa lainehtiva Ätäskö-järvi puolestaan sijaitsee noin 80 metriä merenpintaa korkeammalla. Niinikummun luonnossa ja kasvillisuudessa on havaittavissa Laatokan lehtoalueen vaikutusta, ja kylän nimen arvellaan juontavan alkunsa niinipuusta eli metsälehmuksesta, jota esiintyy kylän metsissä jonkin verran luonnonvaraisena. Asukkaita Niinikummun kylässä on noin 200.

Niinikummun vaarat…

 

…ja vedet – silmä lepää molemmissa.

 

Myrsky poiki puistohankkeen

Niinikummussa on käynnissä Niinipuisto-hanke, joka sai alkunsa, kun kesällä 2019 myrsky runteli Niinikummun kylältä Lystmehtä-nimisen tontin puuston, ja maanomistaja päätti lahjoittaa alueen kyläyhdistykselle. Hankkeen tavoitteena on lisätä kylän viihtyisyyttä, virkistyskäyttöä ja sekä pienimuotoista kylämatkailua.
Alueen hyödynnettävyyttä lisää Niinipuistossa sijaitseva, 1700-luvulta peräisin oleva riihi sekä alueelle rakennettava muistelupaikka ja näkötorni sekä sinne siirrettävä laavu. Niinipuiston hoidossa pyritään mahdollisimman luonnonmukaiseen rakenteeseen. Kuluneen syksyn aikana puistoalueella on tehty biohiiltä ja lahopuuaitaa. Kun Niinikummussa ollaan, alueelle on myös tarkoitus istuttaa kaatuneiden lehtikuusten tilalle metsälehmuksia.

 

Niinikummun kyläyhdistys ja Yhteinen ympäristö – elinvoimaa ympäristöstä –hanke järjestivät

Niinipuistossa biohiiletystapahtuman syyskuussa 2019.

 

Biohiilen ohella tehtiin myös lahopuuaitaa, ja hyvää jälkeä syntyi, kun ahkerat kyläläiset ryhtyivät työhön.


”Niinikumpuun on aina ihana palata”

Niinikummun tekevän ja taitavan kyläyhdistyksen puheenjohtajana toimii Satu Käyhkö-Lehmuksela, joka lukeutuu kylän paluumuuttajiin. Niinikummussa vietetyn lapsuuden jälkeen elämä kutsui maailmalle, mutta juurien kaipuu toi takaisin. Niinikumpuun on Sadun mukaan aina ihana palata, olipa sitten kyse ulkomaanreissusta tai kiireisestä iltavuorosta. Sukunsa kotitilalla kolmannen polven edustajana asuva Satu haluaa tarjota lapsuuden maisemat kasvupaikaksi myös omille lapsilleen. Metsän leikkipuistossa on edelleen pystyssä puu, jonka juurella myös Satu lapsuudessaan leikki. Ympäristö on muuttunutkin, mutta muistot säilyvät ja niitä osataan vaalia.

 

Maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen kotikylä kutsui Satu Käyhkö-Lehmukselan takaisin juurilleen.

”Minulle on tärkeää tietää, mistä olen lähtöisin.”


Sadun puheessa kuuluu rakkaus omaa kylää ja juuria kohtaan. Oman vanhemmuuden ja elettyjen vuosien kautta perheen ja yhteisön merkitys korostuu. Satuun ovat tehneet vaikutuksen erityisesti Niinikummun ihmiset. Iltalenkki kylän ympäri kestää helposti tunnin kauemmin, kun vastaan sattuu toinen asukas. Varsinkin vanhemmassa väessä elää Satun mukaan valtava tietotaito – niitä tarinoita ei Google kerro. Äidin onnen kruunaa, kun oma seitsemänvuotias poika pyytää television sijaan katsomaan kanssaan kuuta.

 

Teksti: Jonna Nupponen
Kuvat: Samuli Longi

Katso myös YouTubesta: Viikon Kylä: Niinikumpu