15.09.2020

Koivuniemen kota on kylätoiminnan keskipiste Horsmanahossa

Kun koulutoiminta Polvijärven Horsmanahossa aikoinaan päättyi, jäivät kylän yhdistykset ilman kokoontumispaikkaa. Kyläläiset halusivat puhaltaa yhteen hiileen ja kunnostaa Koivuniemen venevalkaman, jonne rakennettiin myös grillikota kaikkien kyläläisten käyttöön.
Kuva tulossa

 

VIIKON KYLÄ -JUTTU

Kun koulutoiminta Polvijärven Horsmanahossa aikoinaan päättyi, jäivät kylän yhdistykset ilman kokoontumispaikkaa. Kyläläiset halusivat puhaltaa yhteen hiileen ja kunnostaa Koivuniemen venevalkaman, jonne rakennettiin myös grillikota kaikkien kyläläisten käyttöön.


Maamiesseuran puheenjohtaja Jouko Vattulainen muistelee rakennusajan talkoohenkeä, kun ulkohuussin rappusia tehtiin taskulampun valossa. Hanke sai Leader-avustusta ja talkootöistä vastasivat Horsmanahon kylätoimikunta ja maamiesseura, naapurikylästä Mutkanvaaran Eräveljet sekä Sotkuman jakokunnan ja Sotkuman vesialueen osakkaat ja Viinjärven kalastusalue.


Horsmanahon Maamiesseura huolehtii Koivuniemen grillikodan ylläpidosta.  Tekevillä ihmisillä peukalo

ei ole keskellä kämmentä, mutta yhdistyksen naisjäsenet lasketaan  puheenjohtaja Jouko Vattulaisen

mukaan sirkkelimiehen sormin.

 

Vuosina 2009-2010 toteutetulla hankkeella haluttiin palvella ranta- ja vesialueen virkistyskäyttöä, mutta sillä ajateltiin olevan myös taloudellista merkitystä lisääntyvän kotitarvekalastuksen myötä. Venevalkaman kunnostuksella haluttiin lisätä vesillä liikkumisen turvallisuutta ja vähentää ranta-aluetta ympäröivän luonnon kuormittamista.
 

 Kuluneena kesänä Koivuniemen venevalkamaan rakennettiin talkoilla uusi laituri. Sitä kelpaa

esitellä myös eri tahojen vierailijoille, joita Maamiesseura  kutsuu  kodalle keskustelemaan

ajankohtaisista aiheista. Kotakahvit ovat maistuneet mm. Polvijärven kunnanjohtajalle.

 

Hyvien ihmisten Horsmanaho

 

Asukkaita Horsmanahossa ja naapurikylässä Mutkavaarassa on yhteenlaskettuna noin kolmisensataa. Kylätoimikunnan puheenjohtaja Pirjo Westman kiittelee kyläläisten yhteishenkeä, jolla myös koulutoiminnan loppumisen aiheuttamasta nuijanukutuksesta selvittiin. Tekemisessä yhdistetään voimia Maamiesseuran ja Marttojen kanssa, ja kylähenki saa ravintoa avunannosta ja huolenpidosta kyläläisten välillä.

 

Yhdessä saadaan enemmän aikaan. Koivuniemen kodalla Horsman Marttojen

sihteeri Helena Pajarinen,  Eevi Pajarinen, kylätoimikunnan ja Marttojen

puheenjohtaja Pirjo Westman ja Maamiesseuran Jouko Vattulainen.

 

Westmanille kaksi parasta asiaa Horsmanahossa ovat järven läheisyys ja hyvät ihmiset. Kauppa ja posti ovat historiaa ja linja-autovuorotkin vähentyneet, mutta muutoksiin sopeutumista maalla asuminen vaatiikin. Kaupungissa sähkökatkoista on harvemmin tietoakaan, kun pisin on Horsmanahossa kestänyt kaksi vuorokautta. Westmanin mukaan on valintakysymys, millaisia asioita elämisessä arvostaa. Pienellä ajalla Horsmanahoon on rakennettu useampi talo. Pitkää ikää puheenjohtaja toivoo myös kylän maataloudelle, joka lisää kylän arvoa ja pitää sitä voimissaan.
 

Teksti: Jonna Nupponen
Kuvat: Samuli Longi

Katso myös YouTubesta: Viikon Kylä: Horsmanaho