Ei aitaa ilman seipäitä
Pohjois-Karjalan kylätoimintapäivässä heräteltiin kylätoimijoita pohtimaan oman yhdistyksen vapaaehtoistoimintaa ja sen merkitystä. Ohvanan kulttuuritalolla Pyhäselässä aprillipäivänä järjestetyssä päivässä kuultiin alustuksia, jaettiin ajatuksia ja palkittiin pitkäjänteisestä vapaaehtoistoiminnasta.
- Vapaaehtoistoiminta lähtee liikkeelle tavallisen ihmisen ehdoin, jokainen on mukana osaamisen ja voimiensa mukaan. Kuinka te selvitätte mukaan tulevilta mitä he osaavat ja mitä haluaisivat tehdä, SPR:n vapaaehtoistoiminnan kehittäjä Tuija Hänninen alusti ja johdatti keskustelua vapaaehtoistoiminnan perusteisiin.
Yleisöstä todettiin, että naapuriavulla on kylillä pitkät perinteet. Yhteisöllisyys onkin kaikkinensa kylillä luonteenomaista. Kaikki otetaan mukaan toimintaan ja talkoot ovat olleet kantavavoima. Tekemisen kulttuurit kuitenkin muuttuvat ja tekijät ovat vähentyneet. Uudet asukkaat olisikin hyvä käydä toivottavamassa tervetulleiksi ja pyytää mukaan toimintaan.
Toiminnan pitää olla mahdollisimman avointa kaikille. Yhtä mieltä oltiin myös kyläyhdistystoiminnan puolueettomuudesta. Lisäksi korostettiin että tämä ei kosketa vain puoluepolitiikka vaan kaiken puolin tasavertaisuutta toiminnassa, ei esimerkiksi suosita yhtä yritystä yli muiden. Monenlaista hankausta ja sovittelua on yhdistyksissä ajansaatossa kuitenkin koettu. Summauksena yleisöstä todettiin, että yhdistystoiminta on kuin avioliitto – sovitellen ja kompromisseja tehden on mentävä.
-Liikaa ei voi myöskään korostaa sitä, että toiminnasta pitää olla iloa tekijöille. Jos tehtävät alkavat olla vain taakaksi, pitää voida jäädä jäähylle. Jokainen itse määrittää ajan. Loppuun palamisia on nähty myös yhdistysten vapaaehtoisissa, muistutti Tuija Hänninen. Hyvänä vinkkinä heitettiin, että yhdistyksen säännöissä olisi hyvä olla mm. puheenjohtajalle tietty katto peräkkäisissä toimintavuosissa.
Vapaaehtoisten ja talkoolaisten kiittäminen ja muistaminen ovat hyvä tapa motivoida tekijöitä. Yhteisiä teatteriretkiä, illan viettoja ruokailuineen ja arvontoja olikin pidetty monessa yhdistyksessä aina yhdistyksen varallisuustilanteesta riippuen. Tosin se tärkein ei maksa mitään – kiitosta sanotaan harvoin liikaa tekijöille.
Kaikki mukana omalla panoksella
- Ryhmään kuin ryhmään mahtuu aina monta persoonaa, monta temperamenttia. Tämä on otettava huomioon kaikessa toiminnassa. Lisäksi toiminta muotoutuu aina sen hetkisen joukkueen mukaan. Onkin löydettävä oikeat roolit tekijöiden mukaan. Tehtävät joihin ihmiset sopivat, haluavat ja jaksavat tehdä, muistutti puolestaan teatteri-ilmaisunohjaaja Tarja Jänis omassa puheenvuorossaan.
Tästä päivässä hyvänä esimerkkinä toimikin Varparannan kyläyhdistyksen lapsijaoston Heppujen esittäytyminen. Heppujen toiminta on vahvasti tekijöidensä näköistä, ja aikuiset saavat seurata suunnitteluja taustalla. Hepuilta saatiin myös hyvä vinkki jaksamiseen. – Kun jokin tapahtuma tai isompi ponnistus on tehty, pidetään huilitauko.
Ajatustenvaihdon lopuksi voitiin vain todeta tosiasia, että jokaista tarvitaan ja jokainen tekijä on yhtä tärkeä roolista ja tehtävästä riippumatta. Aitaa ei synny ilman seipäitä.
Päivän päätteeksi Pohjois-Karjalan Kylät ry jakoi kylätoiminnan ansiomerkkejä maakunnan aktiivisille ja pitkäaikaisille kyläyhdistystoimijoille. Hopeinen ansiomerkki myönnettiin seuraaville henkilöille: Seppo Kettunen, Nunnanlahti, Timo Reko, Pilkekylät, Sinikka Eronen, Martonvaara, Saara Paalanen, Mönni, Tuovi Vaaranta, Nieminen-Sintsi, Risto Kiiskinen, Viensuu, Pentti Kuokkanen, Pro Liperi, Juha Forsblom, Tikkala, Reino Löppönen, Kaurila-Musko, Sari Hirvonen, Varpasalo, Taisto Volotinen, Mäkikylät, Päivi Härkin, Rasimäki, Heikki Laukkanen, Paloranta, Lahja Mustonen, Lipinlahti, Pertti Malinen, Särkivaara, Martti Eronen, Kyläpari, Esko Juvonen, Kyläpari, Maija Kaalimaa, Kyläpari, Tapio Kaalimaa, Kyläpari, Liisa Purmonen, Kyläpari, Kaija Häkkinen, Kyläpari, Marketta Karhu, Kaurila-Musko, Sirkku Lihavainen, Kaurila-Musko, Eira Pakarinen, Kaurila-Musko, Tuure Hirvonen, Varpasalo. Lisäksi Suomen Kylätoiminta ry myönsi kultaisen ansiomerkin kyläasiamies Tuomo Eroselle.
Kiitos vielä osallistuneille ja tavataan taas!
Päivän järjesti Pohjois-Karjalan Kylät ry. Tapahtumaan saatiin teemahanketukea Joensuun seudun Leader-yhdistyksestä.