10.02.2025

Vaara-kirjastot - meille kaikille!

Vaara-kirjastojen kirjastokimppa on jo 10-vuotias ja hyvässä vireessä tukemassa kaikenikäisten monipuolista lukutaitoa. Kimppa käsittää kaikki Pohjois-Karjalan kunnat – myös uusimman tulokkaan Heinäveden.
Kuva tulossa

Kirjastokimppa on kirjastomaailman käsite kirjastojen yhteistyölle, jossa tarjotaan asukkaille yhteisiä ja sitä kautta laajempia palveluja. Pohjois-Karjalassakin kaikkien kirjastojen kaikki aineistot ovat jokaisen asukkaan saatavilla omaan kirjastoon, eikä varaaminen maksa mitään. Järjestämme myös erilaisia kirjallisuuteen, kulttuuriin, digiopastukseen, yhteisöllisyyteen ja ympäröivän maailman ymmärtämiseen liittyviä tapahtumia, joista saa tietoa somekanaviltamme ja yhteisestä verkkokirjastosta vaara.finna.fi. Sama kirjastokortti käy kaikissa kimpan kirjastoissa.

Vielä seitsemän kirjastoautoa

Kuntien taloudellinen tilanne määrittelee toimipisteiden määrää ja aukioloaikoja, mutta edelleen Pohjois-Karjalassa on 30 kivijalkakirjastoa ja seitsemän kirjastoautoa. Se on asukaslukuun verrattuna moninkertaisesti vaikkapa pääkaupunkiseutuun nähden. Vaikka moni liittää kirjastoauton ennen kaikkea lapsuusmuistoihin, täällä pitkien etäisyyksien maakunnassa ne ovat edelleen mitä mainioin tapa tuoda kirjastopalvelut lähelle kaikkia asiakkaitamme. Itse asiassa Kontiolahden ja Enon alueelle suunnitellaan uuden kirjastoauton hankintaa vuodelle 2026!

Myös omatoimiaika lisää kirjaston saavutettavuutta. Omatoimikirjastot ovat lisääntyneet merkittävästi, joten tilat ja aineistot ovat paljon laajemmin käytettävissä kuin kirjastokimpan alkutaipaleella 10 vuotta sitten. Ensimmäinen omatoimikirjastomme perustettiin vuonna 2015 Pyhäselkään. Nyt omatoimikirjastoja on Pohjois-Karjalassa jo 20.

Omatoimikirjastokaan ei pyöri ilman henkilökuntaa ja niinpä jokaisessa omatoimikirjastossa on tarjolla myös asiakaspalveluaikaa. Asiakaspalveluajalla kannattaakin piipahtaa tekemässä omatoimisopimus ja saamassa perehdytystä omatoimikirjaston käyttöön. Kirjastokortti ja PIN-koodi päästävät sitten sopimuksen teon jälkeen kirjastoon vuoden jokaisena päivänä, pääsääntöisesti klo 7–21. Omatoimiajallakin voi kokoontua tai järjestää vaikka tapahtuman kirjaston kanssa sopimalla.

Kirjastopalveluja kellon ympäri

Verkossa käytettävät e-aineistot ovat nykyään jo oleellinen osa Vaara-kirjastojen palveluvalikoimaa. E-aineistot ovatkin kirjastopalvelua kellon ympäri: niitä voi käyttää omalta laitteeltaan kotoa tai mökiltä käsin tai miksei kesken kävelylenkin luonnossa. Viime keväänä avattu kuntien yhteinen E-kirjasto tarjoaa sähköisesti kirjoja, äänikirjoja ja aikakauslehtiä. E-kirjastoon kirjaudutaan vahvalla tunnistautumisella.

Muiden kirjaston e-aineistojen käyttöön tarvitaan kirjastokortin numero ja siihen liitetty PIN-koodi. Cineast tuo kotimaiset ja kansainväliset laatuelokuvat suoraan kotisohvalle, PressReader-palvelusta taas voi lukea aikakauslehtiä yli 60 eri kielellä. Musiikin Naxos-suoratoistopalvelut tarjoavat ilmaiseksi taidemusiikkia, maailmanmusiikkia, populaarimusiikkia ja jazzia sekä oopperoita ja konserttitaltiointeja. Rockway puolestaan on verkkomusiikkikoulu, jossa voi ottaa haltuun vaikkapa ukulelen tai kitaransoiton alkeet – ja oman soittimen puuttuessa voit lainata sellaisenkin kirjastosta.

E-aineistoista ainoastaan kotimaisten sanomalehtien palvelu ePress toimii pelkästään kirjaston verkossa, mutta tarjoaa hienon mahdollisuuden pysyä kärryillä vaikkapa vanhan kotipaikkakunnan uutisista, vaikkei perinteinen paperilehti olisikaan saatavilla. E-aineistojenkin kanssa kannattaa muistaa, että käyttöön saa aina opastusta omasta kirjastosta.

Opastusta annetaan

Digiopastusta on tarjolla kaikissa kirjastoissa, kun asiakaspalvelu on auki. Opastamme omien palvelujemme käytössä sekä tulostamisessa, skannauksessa ja kopioinnissa. Laitteiden ja ohjelmien peruskäytöstä voi meiltä myös kysyä ja autamme oikeiden palvelujen äärelle pääsemisessä. Kirjastosta voi saada apua alkuun ja omat sähköiset palvelumme ovatkin meille mieleinen tapa harjoitella yhdessä asiakkaan kanssa digimaailmassa selviämistä.

Tulevaisuus tuo varmasti lisää talouden haasteita kirjastoillekin niin kuin muillekin julkisille toimijoille. Yhdessä kimppana monet asiat on jo tähän mennessä saatu tarjottua kustannustehokkaasti ja laadukkaasti koko maakunnan asukkaille. Siihen luottaen me täällä Vaara-kirjastoissa uskomme, että kirjastokimpan yhteistyöstä on iloa jatkossakin niin meille kirjastolaisille kuin kaikille Pohjois-Karjalan alueen asiakkaillekin. Nähdään kirjastossa!

 

Suvi Pirnes-Toivanen, kirjastopalvelujohtaja, Joensuun seutukirjasto

suvi.pirnes-toivanen@joensuu.fi, puh. 050 472 5352