12.06.2023

Pohjois-Karjalan Vuoden kyläksi 2023 Puhos, kunniamaininta Ylä-Valtimolle

Pohjois-Karjalan Vuoden kylä palkittiin Avoimet kylät päivänä 10.6.
Kuva tulossa

Vuoden kylä 2023 on Puhos Kiteeltä

Pohjois-Karjalan Kylät ry ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ovat valinneet Pohjois-Karjalan Vuoden kyläksi 2023 Puhoksen Kiteeltä. 

Perusteluissaan valintaraati toteaa: Puhoksessa tehdään laaja-alaista, saumatonta ja hedelmällistä yhteistyötä. Kylän yhteisöllisyys on aitoa, vilpitöntä, vastaanottavaa ja vieraanvaraista.

Kiteen Puhoksessa on viimeisen kahden vuoden aikana saatu aikaan merkittävä muutos kylän vireydessä ja yhteisöllisyydessä. Keskeisessä roolissa, kantavana ja kokoavana voimana tämän muutoksen toteuttamisessa on ollut keväällä 2021 perustettu Puhoksen kehittämisyhdistys ry, joka on yhdessä kylän ja alueen aktiivisten asukkaiden, yhdistystoimijoiden, yrittäjien, Keski-Karjalan Jetinan ja Kiteen kaupungin kanssa toteuttanut kymmeniä kehittämistoimenpiteitä. 

Puhoksessa vallitseva osallistava ja kekseliäs tekemisen meininki säteilee laajalle. Kylä on mainio esimerkki ja malli muillekin maakunnan kyläyhteisöille: muutos on mahdollista haastavissakin toimintaolosuhteissa, yhdessä tehden, toisiinsa luottaen.

Lisäksi Pohjois-Karjalan Kylät ry ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto palkitsee Vuoden kylä 2023-kilpailun kunniamaininnalla Ylä-Valtimon kylän Nurmeksesta ansiokkaasta työstä alueen, kylätoiminnan ja kyläläisten hyväksi.

Kylässä on osallistava, iloinen ja rento tekemisen meininki. Ylä-Valtimon kylä edustaa esimerkillisesti pohjoiskarjalaista kylätoimintaa tehden suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä sekä kylän elinvoiman että ympäristön hyväksi.

Vuoden kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Voittajakylä pääsee ehdolle valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kilpailuun, jonka järjestää Suomen Kylät ry.

Pohjois-Karjalan Vuoden kylän 2023 sekä kunniamaininnan saavan kylän julkistettiin lauantaina 10.6.2023 Vanhassa Puhoksessa, Puhoskartanon leikkipuistossa kylällä järjestetyn Avoimet kylät -päivän yhteydessä.
 

Listauksen aiemmin valituista Pohjois-Karjalan Vuoden kylistä löydät täältä.

Kuvat