17.08.2017

Kotiseutumme kylämaisemat ovat vaarassa pusikoitua

Pohjois-Karjalan Kylät ry:n edustajina vierailimme kolmessa kylässä jakamassa kylätoiminnan hopeisia ansiomerkkejä uutterille toimijoille. Heillä oli yhteisenä nimittäjänä kotiseuturakkaus ja intohimoinen suhtautuminen oman kyläympäristönsä vaalimiseen.
Kuva tulossa

Pohjois-Karjalan Kylät ry:n edustajina vierailimme kolmessa kylässä jakamassa kylätoiminnan hopeisia ansiomerkkejä uutterille toimijoille. Heillä oli yhteisenä nimittäjänä kotiseuturakkaus ja intohimoinen suhtautuminen oman kyläympäristönsä vaalimiseen.

Päivi Härkin esitteli Valtimon Rasimäen karjalaisen siirtolaiskylän historian talo talolta ja kylässä asuva munkki Stefanos omaa toimintaansa. Nurmeksen Lipinlahden voimanainen Lahja Mustonen ja kaksi muuta tarmokasta kylätoimikunnan naista kertoivat kylän historiasta ja kylätoiminnan aikaansaannoksista. Lieksan Viensuussa Risto Kiiskinen esitteli kaunista kylää ja kertoi myös sen pitkästä historiasta.

Edellä mainituilla kylillä on huoli oman ympäristön maisemien pusikoitumisesta. Lipinlahti on jo tehnyt hyvää työtä maisemapolkunsa rakentamisessa ympäristöpalkinnon arvoisesti. Rasimäki on luokiteltu valtakunnallisesti ja Viensuu maakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Rasimäen ja Viensuun aktiivitoimijat ovat hyvinkin halukkaita toteuttamaan maisemanhoitohankkeita edellä mainitun tilanteen korjaamiseksi, jotta Pohjois-Karjalalle omaleimaiset maaseudun kulttuurimaisemat säilyisivät. Mutta niitä ei ole voitu toteuttaa erinäisien vastuksien vuoksi.

Pohjois-Karjalan Kylät ry. vetoaa eri osapuoliin, että tulisi yhteisymmärrys maisema-alueiden kunnostamiseksi ansaitsemaansa arvoon. Pohjois-Karjalassa on lukemattomia kyliä, joiden vetovoima on ainutlaatuisissa maisemissa. Itse asukkaat eivät välttämättä koe kylämaisemia mitenkään erityisen poikkeuksellisena, mutta miltä se näyttää ulkopuolisen, esimerkiksi japanilaisen tai kiinalaisen, matkailijan silmin. Täytyy mennä kauas nähdäkseen lähelle tarkoittaa sitä, että itse ei arvosta kotimaisemaansa tarpeeksi. Eihän maisema pelkästään tuo leipää suuhun, mutta se on hyvä lisä paikkakunnan houkuttelevuuteen ja viihtyisyyteen.

Hyviin maisemahoitohankkeisiin on olemassa rahoitusta, mutta se vaatii hankkeitten toteuttajilta yhteen hiileen puhaltamista, talkoohenkeä ja maanomistajien oikeuksien kunnioittamista. Toisaalta maanomistajilta toivotaan ymmärrystä maisema-arvojen tärkeydestä ja yhteisöllistä suhtautumista kylämaisemien hoitoon. Pohjois-Karjalan Kylät ry. uskoo yhteistyön voimaan.

 

Pohjois-Karjalan Kylät ry.

Johanna Junno kyläasianainen

Taisto Volotinen hallituksen puheenjohtaja