22.01.2018

Pohjois-Karjalan maaseutuluotain

Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatian maaseutubarometrin mukaan Pohjois-Karjalan maaseudulla arvostetaan palveluja ja sujuvaa arkea. Maaseutuluotain-hankkeen raportti julkaistiin loppuvuodesta 2017.
Kuva tulossa

Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatian maaseutubarometrin mukaan Pohjois-Karjalan maaseudulla arvostetaan palveluja ja sujuvaa arkea. Kehittämiskohteiden kärkeen nousivat jatkojalostuksen, luonnontuotealan, elintarvikkeiden viennin edistäminen, etäyhteyksiin perustuvien palvelujen sekä luomu-tuotannon edistäminen.

Spatia kysyi maaseudun näkymiä ja nousevia suuntia asiantuntija- ja kokemusraadilta, johon osallistui lähes 120 henkilöä. Raati antoi Pohjois-Karjalan maaseudulle kouluarvosanaksi 6,6. Maaseutua arvostetaan asuinpaikkana ja ympäristönä. Eniten kehitettävää nähtiin olevan työssä, osaamisessa ja elinkeinoissa.

- Barometrin tavoitteena on vahvistaa  ja monipuolistaa Pohjois-Karjalan maaseudun kehityksen seurantaa, ennakointia ja julkisuusprofiilia, kertoo Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta. Kehitämme maaseutua maaseuturahaston hankkeiden avulla. Barometri antaa meille eväitä rahoituksen suuntaamiseen.

Kokemusperäinen tieto käyttöön

Spatia toteutti maaseutubarometrin osana Itä-Suomen yliopiston Pohjois-Karjalan maaseutuluotain kokeiluhanketta. Hanke on saanut rahoituksen maaseuturahastosta. Spatia kehitti hankkeessa prosessimaisen työtavan, jossa hyödynnetään tilastoja, tutkimusta sekä kokemus- ja asiantuntijatietoa. Työtapaa tullaan käyttämään myös jatkossa.

Tutustu Maaseutuluotain hankkeen raporttiin 

Lisätietoa:  
Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Maaseutu- ja energiayksikön päällikkö, Pekka Tahvanainen, puh. 02950 26107, pekka.tahvanainen(a)ely-keskus.fi

Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia, Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus, Projektitutkija Pasi Saukkonen, puh. 050 464 2534, pasi.saukkonen(a)uef.fi